Özaltın Tarım || TARIM HAYATTIR
-
-
Koçarlı-Söke Asfaltı, 3. Km Koçarlı/ Aydın, 09970
Bizi arayın
+90 256 7841272Özaltın Tarım || TARIM HAYATTIR
Koçarlı-Söke Asfaltı, 3. Km Koçarlı/ Aydın, 09970
Bizi arayın
+90 256 7841272DenizBank artık ELİDAŞ’ ın elektronik ürün senedi karşılığı müşterilerine kredi kullandırabiliyor, aynı zamanda Elektronik ürün senetlerinin alım satımı da DenizYatırım’ dan yapılabiliyor.
2002 Yılında Tarişbank’ın satın alınması ile Tarişbank’ın Türk Tarımını destekleme misyonunu üstlenen Bankamız, sektöre özel finansman çözümleri ve geniş ürün yelpazesi ile özel bankalar arasındaki lider konumunu sürdürüyor. Bu stratejik kararda, Milli Aydın Bankası’ndan devraldığı miras ve 90 yıllık deneyimi ile sektördeki liderlerden biri olan Tarişbank' ın önemli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olması rol oynamıştır.
Tarım sektörüne en yüksek tutarda kredi kullandıran özel banka olarak sağladığı finansal desteğin yanı sıra, tarımsal üretimde verimliliği ve Türk tarımının rekabetçi gücünü artırmak hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarla da öne çıkan DenizBank’ın ortaklarından biri olduğu ELİDAŞ ile yapılan yeni anlaşmayla birlikte girişimciler ELÜS (elektronik ürün senedi) karşılığında DenizBank’tan kredi kullanabilecekler. ELÜS’ ün alım satımında da DenizYatırım aracılık edebiliyor.
2011 başında tarım ürünleri lisanslı depoculuk faaliyeti yapmak üzere İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde 19 tüzel kişi ortak tarafından kurulan ELİDAŞ ile Türkiye’nin ilk pamuk lisanslı deposuna ve ilk pamuk yetkili sınıflandırıcı laboratuvarı hizmete açılmış oldu. ELİDAŞ’ ın öncülük ettiği lisanslı depoculuk ile çiftçiler ürettikleri pamuk, yağlı tohum gibi sınıflandırılabilir tarım ürünlerini, analiz ve sınıflandırma işlemlerini yaptırarak lisanslı depolarda saklayabiliyorlar. Lisanslı depoculuk sayesinde çiftçiler, güvenli ve sağlıklı depolama yaparak, ürün kalitelerini belgeleyebiliyor, ürün senedi karşılığında hızlı ve düşük faizli kredi kullanabiliyorlar. Lisanslı depoculuk tüm bunların yanı sıra üreticiye rekabetin yoğun olduğu elektronik ortamda satış yapma imkanı da sunuyor.
ELİDAŞ’ ın Türkiye’de bir ilke imza atarak ortaya çıkardığı ELÜS ile, lisanlı depoya pamuk bırakan yatırımcıya ait, Borsa’da işlem görebilecek hisse senedi benzeri sanal kağıtların, elektronik ortamda MKK (Merkezi Kayıt Kuruluşu) tarafınca kayıt altına alınarak değerlendirilmesi ve takibi amaçlanıyor. ELÜS elektronik ortamda piyasa fiyatlarına göre alınıp satılabiliyor ve fiyatların serbest piyasada izlenebilirliği sağlanıyor. Hatta pamukla ilgisi olmayan müşteriler bile bu senetlerin Borsa’da işlem görmesinin ardından pamuk alıp satabiliyor.
ELİDAŞ Genel Müdürü Ahmet Özlü konu ile ilgili olarak; “Şirketimiz; Borsalar, Odalar, Birlikler ve Finansal Kurumlar ortaklığında tarım sektörüne katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. 22 Mart 2013 tarihinde resmi açılışının ardından ilk pamuk hasat sezonunu yaşayan şirketimiz öngörülen hedeflerini yakalamış durumdadır. ELİDAŞ, modern depolama olanaklarıyla, pamukta beklemeye bağlı olarak oluşabilecek kalite bozulması risklerine karşı da pamuk sahiplerini korunmakta, ayrıca pamuk depoları için ciddi bir maliyet Sigorta Masraflarını da ortadan kaldırmaktadır. Pamuk elektronik ortamda kayıt altına alınarak, tüm yatırımcılar için bir yatırım aracı haline getirilmiştir. Oluşturulan sistem ile pamuk sektöründeki geleneksel taraflar olan çiftçi, çırçırcı ve iplik sanayicisi yanında yatırımcıların da kazanacağı bir yapının oluşturulması hedeflenmektedir. Diğer yandan, Elektronik Ürün Senedi alım satımından kaynaklanan kazançlara 31.12.2014 tarihine kadar Gelir ve kurumlar vergisi açısından muafiyet getirilmiştir. Uygulamanın devamı ve çiftçiyi doğrudan sistemin içine alacak ek tedbirler ile sistemin önünün açılması beklenmektedir.” şeklinde açıklama yapmıştır.
“ELÜS Sisteminin ilk müşterisi Özaltın Tarım İşletmeleri Oldu’’
Konuyla ilgili açıklama yapan DenizBank Batı Anadolu Bölge Müdürü Hasan Özer Orhan, tarım sektörüne desteklerinin artarak süreceğini kaydetti. Orhan, “Pamukta, lisanslı depoculuk sistemi ile üreticiden tüccara, sanayiciden yatırımcıya kadar tüm kesimler için yeni bir dönem başladı. Lisanslı depoculuk sistemi sayesinde; pamuk sahibi ürününü ELİDAŞ’ a koyuyor ve bunun karşılığında, DenizBank’tan uygun maliyetlerle basit ve hızlı şekilde kredi kullanabiliyor. Bu vesileyle de istediği zaman da ürününü hedeflediği fiyattan satabiliyor. ELÜS senetleri aracılığı ile yatırımcılar pamuk üreticisi olmasalar bile pamuğa yatırım yapabiliyorlar. Bankamızın, tarım sektöründeki potansiyeli ve gelişmeleri görüp bu sektöre yatırım yapması, sektördeki finans hareketlerine farklı ve yeni bir bakış açısı getirdi. ELÜS sisteminden yararlanan ilk müşterimiz Özaltın Tarım İşletmeleri oldu. Özaltın Tarım İşletmelerine ELÜS karşılığı kredi kullandırdık. Bankamız tarım sektörüne en fazla kredi kullandıran banka konumunda, tarım sektörüne verdiğimiz toplam kredi tutarı 3 milyar TL’ye, müşteri sayımız ise 700 bine ulaştı. Tarıma desteğimiz artarak sürecek” dedi.
Özaltın Tarım İşletmeleri AŞ Firma ortağı Kasım Külek Öz ise Türkiye’de yeni olmasına karşın ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde uygulanan sistemi ilk kullanan olmaktan duyduğu mutluluğu paylaşarak; “Türev piyasalarının oluşumu için lisanslı depo temel koşuldu. Lisanslı depoda pamuklar tek balya sisteminde analiz edilerek kategorize ediliyor ve analiz sonuçlarına göre depolanıyor. Bu uygulama hammaddenin kalitesi ve standardı bakımından önemli bir adımdır” dedi.